Het land | India

India ligt in het zuiden van Azië. Het grenst in het noorden aan Pakistan, China, Tibet, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Aan de andere kanten is het omgeven door water: de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen. De naam ‘India’ is afgeleid van de rivier de Indus.

India is na China het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij. Volgens niet-officiële schattingen telt het land op dit moment ruim 1 miljard (1.130 miljoen) inwoners.

India is de bakermat van verschillende religies, waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sikhisme. Ook de Islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis en India hoort, samen met Indonesië en Pakistan, tot de top drie van landen met het grootste aantal moslims. India kent geen staatsgodsdienst en is officieel een seculier land.

In India worden veel verschillende talen gesproken. Hierbij is het Hindi is de officiële taal, die door de overheid wordt gebruikt. Het Engels wordt gebruikt om met staten waar het Hindi niet de officiële taal is te communiceren en is populair in het zakenleven. Daarnaast kent India nog ruim twintig andere officiële talen.

India wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. De Indiase overheid zelf schat dat gemiddeld 27,5% van de mensen onder de armoedegrens leeft. Dat komt neer op
ruim driehonderd miljoen mensen. Er bestaan grote verschillen in welvaart. Door het kastensysteem leeft de grootste groep in erbarmelijke omstandigheden. Zij hebben weinig of geen rechten, leven in sloppenwijken en de meeste mensen vinden het nog heel gewoon ook.

Kaart India
ff-top-arrow

de projecten

In India is Mevrouw Kiran Modi de contactpersoon voor Stichting Vriendenkring Nederland. De hulp in dat land is gericht op kansarme weeskinderen die in India aan hun lot worden overgelaten.

Mevrouw Kiran Modi werkt voor Stichting Udayan Care (oprichtster) en kan met de hulp van de donateurs van de Stichting Vriendenkring Nederland kinderen een kans geven zichzelf te ontwikkelen. De belangrijkste werkwijze is opvang en begeleiding van wezen in opvanghuizen. Ze krijgen onderwijs en ontwikkelen zich tot zelfstandige jonge mensen die op hun eigen benen kunnen staan.

ff-bottom-arrow

Udayan Care

De stichting vangt weeskinderen op in Ghars en geeft ze de mogelijkheid te ontwikkelen tot zelfstandige mensen.

Udayan Ghar

Opvanghuis voor kinderen, voornamelijk wezen, door de Stichting Udayan Care.

Kiran Modi

Oprichtster en huidig directeur van Stichting Udayan Care.

2022 | India – brief

Klik hier voor de nieuwbrief

2021 | India – brief

Hier de nieuwsbrief vanuit Udayan Care. Met deze brief brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen in India. De brief van 2021 is te vinden door hieronder te klikken. Nieuwsbrief India 2021

2020 | India – brief

Hier de nieuwsbrief vanuit Udayan Care. Met deze brief brengen wij u op de hoogte van de ontwikkelingen in India. De brief van 2020 is te vinden door hieronder te klikken. Nieuwsbrief India 2020

help ter plaatse

Doneren

Zonder uw financiële hulp kunnen de projecten in India niet doorgaan.

 

India (Fonds Udayan Care)

Bankrekening IBAN NL16INGB0004263658

Vriendenkring Nederland

Fonds Udayan Care

 

Dr.-Kiran-Modi-

Kiran Modi

Geschiedenis Udayan Care

Kiran Modi wordt geboren in 1954. Ze trouwt al vrij jong en krijgt de mogelijkheid om te gaan studeren. Ze kiest voor literatuurwetenschap aan het prestigieuze Indian Institute for Technology en zij promoveert daar ook in. Kiran heeft veel verschillende dingen gedaan. Zo is ze presentatrice van een ontbijtshow op de Nationale Indiase televisie geweest, uitgever/redacteur van een krant en docente Engels. Ze houdt erg van dans, kunst en theater.

Ze krijgt haar eerste kind, Udayan, op haar 18e. Hun zoon kan goed studeren en zij sturen hem naar Amerika om een vervolgopleiding te doen. Kiran en haar man leggen veel geld opzij om dit voor hem mogelijk te maken.

Op een dag krijgen ze een telefoontje vanuit Amerika; de politie deelt hen mee dat hun zoon betrokken is geraakt bij een ongeluk en is overleden. Je kunt je de ontreddering voorstellen van een vader en een moeder...

Later blijkt dat Udayan in Amerika ook als student al best redelijk veel geld verdient. Maar zelfs zonder dat zijn ouders het weten geeft hij dat allemaal weg aan allerlei charitatieve doelen, arme kinderen in India en daarbuiten.

Als moeder Kiran dat te horen krijgt, is zij daar zo van onder de indruk dat ze zich geïnspireerd voelt om in de herinnering van Udayan iets voor kansarmen te gaan doen. Ze richt zich op de kinderen in India, kids uit de slums die geen kans of perspectief hebben, vooral als beide ouders door overlijden wegvallen. Kiran wil een beetje Udayan (in het Sanskriet betekent het: Eeuwige Zonneschijn) voor deze kinderen realiseren.

En dat doet zij sindsdien, gesteund door haar man en andere zoon, haar schoondochter en kleinkind, met heel veel verve, 6 dagen per week, 12 uur lang, als directeur en mentor moeder. Alleen op zondagmiddag is zij vrij. 's Morgens natuurlijk eerst nog bij ‘haar’ kinderen langs...

Udayan Care bestaat nu 14 jaar. In die tijd zijn er al heel wat kleine kinderen groot geworden. Het is altijd fijn om ‘onze’ kinderen weer terug te zien, ook als ze hun opleiding achter de rug hebben en een eigen leven zijn gaan leiden. Het geeft me een warm gevoel als Kumari naar me toe komt en enthousiast vertelt hoe zij de complete computercursus in 18 maanden heeft voltooid. Ze heeft nu een goede baan als webontwerper en houdt een computerkrant bij voor Jagran Newspaper.

Wat Kumari heeft bereikt moet ook mogelijk zijn voor de kleine Sangeeta. Ik zal er mijn uiterste best voor doen om haar liefdevol op te vangen en haar langzaam maar zeker klaar maken voor een mooie toekomst, waarin zij goed voor zichzelf én voor anderen kan zorgen.